20 Şubat 2015 Cuma

Güney Öland Tarım Bölgesi

žGüney Öland, tarih öncesi çağlardan beri tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Bu tarım alanını benzersiz kılan, Stora Alvaret adı verilen bir kalker katmanından oluşan ovadır. Hemen hiç toprak olmamasına rağmen bu ince kalker ovasında pek çok nadir tür de dahil olmak üzere çok çeşitli sebze yetiştirilir.

žBölgenin en iyi bilinen Paleolitik yerleşimi, Alby'dedir. Alby de yapılan kazılar, bir tarih öncesi lagün etrafında ahşap kulübelerin varlığını ortaya çıkartmıştır. Eketorp'taki yerleşim daha sonraki dönemlere tarihlenmektedir. Yaklaşık olarak MS.800-1000 yılları arsında Stora Alvaret çevresinde değişik Viking yerleşimlerine rastlanmaktadır.

Karlskrona Donanma Limanı ( Deniz Üssü) p

žAvrupa’daki çeşitli deniz kuvvetlerinin limanlar kurdukları zamanda inşa edilen Karlskrona deniz üssü son derece gelişmiş ve güzel korunmuştur.
žİsveç’in güney doğusundadır. 1680 yılında İsveç Kraliyet Deniz kuvvetleri yeni bir yer aradıklarında kurulmuştur. O zamana kadar karada olan üssü bir adaya taşımak istediklerinde şimdiye kadar yalnızca tarımcılık ve hayvancılık yapılan bu adayı seçtiler.
žO yıllarda İsveç  Baltık Denizi bölgesinde en kuvvetli deniz gücüne sahipti. Bu seçilen ada da Almanya’ya ve diğer Baltık kıyılarına çok yakın mesafede stratejik bir konumda idi.

žŞehir merkezindeki bölgedeki birçok barok yapı hala ayaktadır. Bu zamanın mimari tarzı idi. Karlskrona tersanesi de şehrin inşa edildiği tarihlerde yapılmıştır. 1689 da İsveç donanması çok gemi kaybettiği için böyle bir tersaneye ihtiyaç vardı. 1711 de bu tersane 1.100 çalışanı ile İsveç’in en büyük  sanayi  merkezi idi. Kayaların kesilmesi ile yapılan Polhem limanı en eski liman olup halen kullanılmaktadır.

Laponya

žİsveç’in kuzey kutup dairesi içinde kalan bölgesi Lapp’lerin ( Laponların) veya diğer adı ile Saami’lerin yaşadığı bölgedir. Hayvan sürülerinin bir yerden öbür yere mevsimlik olarak taşındıkları ve yüzyıllardır aynı geleneklerin sürdüğü dünyanın en büyük kara parçasıdır. Laponlar ren geyiği sürülerini güderler. Onları evcilleştirerek her işlerinde kullanırlar. 9400 kilometre kare olan bu alan bozulmamış kültürü temsil eder. Burası karma dünya mirasıdır. Yani hem doğal ve hem de kültürel. Burada koruma altına alınan alanda dört milli park ve iki doğal rezervde yaşayan insanlar ve peyzaj Laponya’yı dünyada tek yapan unsurlardır. Laponların bu bölgedeki göller ve nehirlerde balıkçılık ta yaparlar. Bölgede yapılan kazılarda 7000 yıl öncesine ait insan kalıntıları bulunmuştur.

Gammelstad Kilise Köyü, Luleå

žGammelstad kilise kasabası, Botnia körfezinin kuzeyinde Lulea yakınlarında bulunmaktadır.
žGammelstad Lulea kilise köyü, bir zamanlar kuzey İskandinavya’da yaygın olan bir yerleşim yeri tipinin en iyi korunmuş örneğidir.  Kulübeler kiliseye bir gün içinde gidip dönemeyecek kadar uzakta oturan dindarlar için bir gecelik kalış evleri olarak inşa edilmişlerdir.  15. Yüzyılın başlarında inşa edilmiş. taş bir kilise etrafına kurulmuş 424 adet ahşap evden oluşmuştur.

ž17. Yüzyılın başlarından itibaren, kilise meydanı ve bitişiğindeki pazar yeri ile tipik bir kasabaya dönüşmüştür. İsveç’te benzer şekilde inşa edilen 71 adet kilise kasabasından bugün sadece 16 tanesi ayakta kalmıştır.

Hanseatik Dönemin Visby Şehri

žGotland adasındaki Hanseatik Visby şehri, erken Hansa dönemine ait iyi korunmuş bir şehirdir.Şehir Hansa Birliği sayesinde çok gelişti. 12. ve14. yüzyıllar arasında Baltık çevresinde önemli bir merkezdi. Bruges ve Talinn ile birlikte en önemli üç Hanseatik şehri oluşturdular. En dikkate değer tarihi kalıntılar arasında bulunanlar;
ž- Şehri çevreleyen Ringmuren olarak adlandırılan 3.4 km. Uzunluğundaki taş duvar.
ž- Tacir evleri

ž- Roma Kiliseleri

Skogskyrkogården

žSkogskyrkogården, 20. yüzyılın başında kurulan, peyzajı ve mimari dizaynı ile ünlü bir mezarlıktır. Burada böyle bir mezarlık yapılması için uluslararası bir yarışma düzenlenmiş ve Gunnar Asplund ve Sigurd Lewentz bu yarışmayı kazanarak 1917-1920 seneleri arasında bu mezarlığı inşa etmişlerdir. Mimarlar bu peyzajdaki küçük tepeleri, çakılları ve çam ağaçlarını hammadde olarak kullanmışlardır. Mezarlığa bir kaç şapel, ölü yakma yeri ve dev bir granitten haç koymuşlardır.

žBu mezarlık dünyanın birçok ülkesine örnek olmuştur ve halen mezarlık olarak kullanılmaktadır.

Tanum Kaya Oymaları

ž3.000 yıl önce kaya oymalar bulunuyor. Oymalar günlük yaşamı ve Tunç Çağı Avrupalıların inançlarını gösteren, birkaç bin rakamları düz kaya alanlarını içerir .  Avrupa'nın en büyük kaya oymalarıdır ( 2 metre boyunda ). Taş oymaları , yüksek sanatsal kalite ve kültürel öneme sahiptir.

ž

Engelsberg Demir Madeni

žEngelsberg demir işleme merkezi , demircilik sektöründe iki yüz yıl boyunca liderliğini koruyan bir yerdir. İsveç modern makineleri  ve gelişmiş teknolojisi ile Avrupa’da lider konumda idi.
žBölgedeki çiftçiler 13. yüzyıldan beri burada demir çıkartıyorlardı. Yanında akan nehirden güç elde  ettiği demir işlemede bu gücün kullanılması İsveç’i döküm konusunda Avrupa lideri yaptı.

žEngelsberg tesislerinde  17. yüzyılda başlayan demir madenciliği ve dökümhane faaliyeti 1919 da kapanmıştır. Alanda bulunan 50 yapının çoğu ayaktadır ve yaz aylarında ziyaretçilere açıktır.

Birka ve Hovgården

žBirka ve Hovgarden, Vikingler tarafından kurulmuş olan geniş bir ticaret yolu hakkında bilgi veren arkeolojik alanlardır. Birka aynı zamanda, 831 yılında  Aziz Ansgar tarafından kurulan ve İsveçte bilinen ilk Hıristiyan cemaatinin yerleşim yeri olarak da önemli idi. İlk kuruluşu 8. yüzyılda olan Birka, 11. yüzyıla bir liman olarak da önemini korudu. Björkö adasında bulunan Birka kalıntıları, kale surları, limanın izlerini, kasaba duvarlarını ve binlerce mezar tümseğinin kalıntılarını içerir.

žHovgarden'ın, kabile reisleri ve kralların bölgeyi yönettikleri bir merkez olduğu düşünülmektedir.

Drottningholm

  žDrottningholm Sarayı, İsveç kraliyet ailesinin özel konutudur. Kraliyet saraylarından sadece biri olan bina, Stockholm Bölgesinin Ekero Belediyesi sınırları içinde yer alan Lovön adasında, 16. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. 18. yüzyıl boyunca bina, İsveç Kraliyet Mahkemesine ev sahipliği yapmıştır. Kraliyet ailesinin özel konutu olmasının yanında saray, turistler için de popüler bir yerdir. Saray ve bahçesi, 400 yıl boyunca pek çok değişiklik, yenileme ve ilavelere maruz kalmıştır.